Radka Toneff Minnepris 2011 tildelt Eldbjørg Raknes.
Radka Toneff minnepris ble tirsdag 19. juli tildelt sangeren og komponisten Eldbjørg Raknes under Moldejazz.Sangerinnen Radka Toneff døde høsten 1982 bare 30 år gammel. Ideen bak Radka Toneff Minnepris er å hedre hennes minne og samtidig stimulere den kunstneriske aktiviteten til en fremragende utøver.

I begrunnelsen for å tildele prisen til Eldbjørg Raknes heter det:
Årets prisvinner har sin utdanning fra jazzlinja på NTNU og hun markerte seg tidlig som en særpreget og allsidig utøver. Prisvinneren var med på å etablere vokalensemblene “Kvitretten” og “Trondheim Voices” begge kjent for improvisasjon og a capella‐musikk på utgivelser, konserter, bestillingsverk og turneer. Hun har hatt et spennende vokal‐ samarbeid med Elin Rosseland og Sidsel Endresen i bandet ESE og medvirket i bandet Søyr. Hun startet bandet TINGeLING og har samarbeidet i duo med den svenske bassisten Anders Jormin. Prisvinneren har en rekke utgivelser bak seg, de siste årene også på eget plateselskap. De siste årene har hun jobbet mye med soloimprovisasjon og i samarbeid med bla Eirik Hegdal og Stian Westerhus.
Prisvinneren har vært sterkt engasjert i formidling av jazz og improvisasjonsmusikk til barn gjennom prosjektene “Det bor en Baker”, “Små sanger Mest i det Blå ” og “Hva kommer nå?”
Prisvinneren er en kompromissløs sanger, komponist og bandleder innenfor den ikke‐ kommersielle vokalmusikken og hun er en inspirerende pedagog og lærer. Med sin selvstendighet, pågangsmot og utforskervilje nyter hun stor respekt både nasjonalt og internasjonalt for sitt arbeid som utøver.
Om Radka Toneff Minnepris
Da sangerinnen Radka Toneff døde i 1982, mistet vi en av våre aller fremste sangerinner. I løpet av sin korte karriere rakk Radka å gi ut tre fonogrammer; ”Winter Poem”,”It don’t come easy”og ”Fairytales” (Odin). I 1993 ga plateselskapet Odin ut konsertplata ”Radka Toneff – Live in Hamburg”. Samtidig ble det besluttet å opprette et minnefond for å hedre Radka Toneff og for å stimulere utøvere som arbeider i Radka Toneffs ånd.(…)

http://www.moldejazz.no/2011/index.php?page_id=15193